Innovació

Environment Dress, el vestit que ens alertarà d’elements perjudicials en el nostre entorn

grey_iconDiumenge, 14/08/16, 12:50h

Unir art i tecnologia és el que aconsegueixen cada any la LABoral i Grupo Telefónica a través de la seva convocatòria Next Things 2015 – Conducta, el Quart Desafiament Global d’Art i Tecnologia. A través d’ella, es proposen trobar l’equip adequat capaç de donar via lliure a l’enorme potencial que amaga la barreja de la creativitat i la visió dels artistes amb les poderoses tecnologies de hardware obert.

Aquest any, el col·lectiu artístic uh513 format per l’artista asturiana María Castellanos i el tecnòleg madrileny Alberto Valverde, ambdós investigadors a la Universidad de Vigo, han presentat el projecte guanyador; l’Environment Dress: una obra que pretén plasmar les interrelacions i interseccions que es produeixen entre la màquina i l’ésser humà. Amb l’Environment Dress volen crear un vestit intel·ligent que capti dades de l’entorn per mesurar l’agressivitat que envolta a qui el duu i analitzar com afecta al seu estat d’ànim i  comportament. Una tecnologia vestible (o wearable) que explora la modulació de la conducta humana col·lectiva a través de les noves tecnologies, que requereix mineria de dades i reconeixement de patrons, aprenentatge automàtic, comportament grupal i dades biomètriques, i fet en codi obert, amb hardware i software lliure.

Aquest wearable comptarà amb sensors que analitzaran qüestions com ara variacions de soroll, temperatura, pressió atmosfèrica, radiació ultravioleta, o quantitat de monòxid de carboni que envolten la vida habitual d’una persona, i tota aquesta informació serà transmesa via bluetooth o xarxes wifi obertes a un telèfon mòbil connectat a internet. Amb ella es generarà una gran base de dades configurada amb les referències geolocalitzades recollides, que es mostraran a l’usuari portador del vestit intel·ligent, o a qualsevol que es connecti al web o a l’aplicació del projecte.

Una vegada analitzades les dades allotjades en un servidor, es crearan perfils de resposta. Això vol dir que quan el programa instal·lat al servidor detecti un nivell molt elevat de radiació ultravioleta, o una gran concentració de monòxid de carboni a la peça, aquesta tornarà una resposta a l’usuari del vestit que es visualitzarà mitjançant alteracions lumíniques. D’aquesta manera, el portador del vestit serà alertat que algun agent extern l’està pertorbant.

Els seus creadors desenvoluparan aquest projecte en una residència artística de sis mesos, que es distribuirà entre a LABoral Centro de Arte y Creación Industrial, a Gijón, durant dos mesos, i el centre de Telefónica R+D de Barcelona, durant quatre mesos, que els proveirà l’espai, equipament i l’accés al coneixement tecnològic, a la plataforma i a d’altres medis tecnològics de Telefónica.

L’Environment Dress ha estat seleccionat entre les 39 propostes que es van presentar, procedents d’arreu del món, per un jurat integrat per Pablo Rodríguez (Telefónica R+D), Pere Obrador (Telefónica R+D), Ramón Sangüesa (Co-creating Cultures / UPC), David Cuartielles (cocreador de la plataforma Arduino i professor del Laboratori IOIO de la Universitat de Malmo, Suècia), Patricia Villanueva (LABoral), David Morán (LABoral) i David Pello (LABoral).

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Innovació