Innovació

Experts d’arreu del món debaten sobre privacitat i transparència de dades al DTL 2017

grey_iconDilluns, 11/12/17, 5:22h

La seu de Telefónica a Catalunya acull des d’avui i fins al dia 13, el 4t congrés anual del Data Transparency Lab (DTL), el consorci creat i impulsat al Centre de R+D de la Companyia a Barcelona ara fa tres anys. Amb la voluntat d’investigar en el camp de la transparència en l’ús de les dades a l’entorn digital, el DTL compta amb els millors investigadors, tecnòlegs, legisladors i representants de la indústria i els aplega una vegada a l’any per posar en comú els avenços en aquest camp a nivell internacional.

Les conferències i debats que se celebren durant aquestes tres dies estan obertes a tots els principals experts del món en privacitat i transparència de dades i també a dissenyadors i mitjans de comunicació que en vulguin descobrir les darreres tendències.

La presentació de les jornades ha comptat amb Francesca Bria, Chief Technology and Digital Officer de l’Ajuntament de Barcelona, que ha explicat tots els projectes que es duen a terme a la ciutat, presentant-la com a un hub de talent en el treball amb les dades personals, la portabilitat, la transparència i la privacitat, i evidenciant que és un motor d’innovació local amb un fort impacte internacional.

El coordinador del DTL, Ramon Sangüesa, ha volgut fer un repàs sobre totes les temàtiques que es duran a debat durant el congrés, des de la implementació de la transparència de les dades, tant als ordinadors i telèfons mòbils, com als productes vinculats a la internet of things.

Es duran a terme presentacions dels grups de recerca de les universitats més prestigioses del món, guanyadors de les beques anuals de 50.000€ que esponsoritza el DTL creant així una comunitat que ha permès el desenvolupament de programes i aplicacions en codi obert destinades a millorar la gestió de les dades per part de particulars i empreses.

Els investigadors que conformen aquests grups exposaran des de noves tecnologies per marcar cada servei d’internet amb una etiqueta que n’avalua la fiabilitat en termes de privacitat respecte les nostres dades, fins a elements que demostren de quina manera xarxes socials i buscadors fan servir rànquings que mostren biaixos respecte perfils d’usuaris segons, per exemple, hàbits de compra, preferències de cerca, etc.

Sangüesa recorda que tot plegat “és bàsic perquè empodera els usuaris per reclamar el tipus de gestió que desitgen de les pròpies dades. Això ens obre un gran ventall de preferències, ja que cada usuari té una voluntat, i aquí explorem tots els casos i totes les tecnologies per donar-hi resposta”.

El congrés també aborda la temàtica des del punt de vista legal, presentant quines són les formes de gestionar les dades i els algoritmes que les modulen, i es converteix en l’escenari de discussió sobre les possibilitats de les eines que s’hi presenten; com podem evitar la discriminació i des de quin marc ètic. També hi ha un esforç important dedicat al disseny de les eines per tal que els usuaris tinguin facilitat a l’hora d’utilitzar-les i entenguin per què les necessiten.

La sessió també inclou panells, workshops i demostracions d’aplicacions. I d’aquí a poques setmanes, es llançarà una app per tal d’organitzar reunions one to one amb els assistents a les conferències.

dtlconference17

dig

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Innovació