Innovació

‘Smart Patrimoni’, conservació dels béns de patrimoni cultural

grey_iconDiumenge, 14/08/16, 12:29h

Muralla_Avila

Ja existeix la solució per mantenir intacte el nostre patrimoni cultural. L’avenç està relacionat al M2M (machine to machine o connexió màquina a màquina) que fa un ús intel·ligent de la tecnologia per garantir la conservació preventiva de llocs històrics, escultures, quadres o  documents.

La solució tecnològica Smart Patrimoni pretén transformar l’actual model de gestió centrat en la restauració correctiva dels béns cap a una conservació preventiva més eficient i sostenible. Una solució dirigida a preservar tant els llocs històrics com els béns que aquests acullen – escultura, pintures, mobiliari.

Smart Patrimoni està integrada per una xarxa de sensors sense fils que registren i transmeten a un servidor central els valors de paràmetres ambientals, estructurals i d’accés-seguretat, tots ells decisius en la conservació del patrimoni històric immoble. Els sensors monitoritzen valors com ara la temperatura, humitat, lluminositat, vibracions, accessos, etc., i s’analitzen en temps real i de forma contínua per als conservadors. A través de la monitorització ambiental i estructural, la solució permet analitzar el comportament de l’immoble i anticipar-se en la presa de decisions sobre la seva conservació.

La plataforma permet, a més, l’accés web i mòbil a les dades i la realització d’informes detallats a través del web www.mhsproject.com.

Els principals avantatges del sistema giren al voltant de la capacitat de realitzar una conservació preventiva del bé immoble. Això permet reduir costos, rendibilitzar la inversió en restauració, millorar la imatge de l’immoble o element, i establir un compromís ambiental i social per al gaudi del patrimoni.

També inclou millores relatives a eficiència energètica i de seguretat davant de l’espoli o degradació, incendis i inundacions.

De moment, la Muralla d’Àvila i el Reial Monestir de Santa Clara a Tordesillas, ja han implantat la solució Smart Patrimoni i disposen de monitorització de la temperatura, humitat, lluminositat, emissions de CO2 i radiació solar a través de més de 60 sensors.

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Innovació