Territori

La revolució tecnològica deixa la política a mans del ciutadà

grey_iconDiumenge, 14/08/16, 12:29h

La política queda a mans dels ciutadans amb la revolució tecnològica. Sense ni adonar-nos-en, els usuaris de xarxes socials, que podríem equiparar a aquells que abans llegien el diari i esperaven un dia sencer per poder actualitzar informació, i castigaven o premiaven amb el seu vot un govern cada quatre anys, aixequen ara moviments a temps real en reacció a unes declaracions en una roda de premsa, per exemple. La immediatesa i omnipresència de la tecnologia converteix els ciutadans en veritables peces clau de la política; accelera els processos i dota de més transparència la gestió pública.

Això comentaven ahir dimarts 6 de juliol, en una taula rodona moderada pel director adjunt d’El Periódico, Albert Sáez, destacats politòlegs del nostre país en ple anàlisi de l’impacte dels smartphones i les tauletes en la comunicació política. El Mobile World Centre els va fer d’escenari per la presentació del llibre ‘Transformació Digital i mòbil de la comunicació política’ d’Antoni Gutiérrez-Rubí, que edita i publica Fundació Telefónica.

portada_la-transformacion-digital-y-movil-de-la-comunicacion-politica_fundacion-telefonica_201503191015

L’autor, que és assessor de comunicació i consultor polític a Espanya i Amèrica Llatina, i que escriu de forma habitual en diferents mitjans nacionals, va reflexionar sobre el que la tecnologia ha convertit en la ‘nova política’ i quin tipus de comunicació s’hi ha d’adaptar. L’accés mòbil ha creat un nou ecosistema social on el ciutadà perd el tradicional rol d’espectador per esdevenir actor. Els activistes més compromesos i la gent més informada i amb dots comunicatives es fan el seu espai a les xarxes convertint-se en referents. La tecnologia fa aflorar el talent i aparèixer centenars de nous actors amb una forta influència en la presa de decisions política.

Aquesta ingent quantitat de noves figures no fa palès res més que el fet que la tecnologia democratitza la política, que es veu obligada a respondre a l’opinió pública que genera de manera ininterrompuda. La informació compartida és tanta que el fet de connectar-nos gairebé ens obliga a crear una opinió immediata sobre el que passa, en aquest precís moment i a qualsevol banda del món, i prendre’n partit perquè ara, a més a més, la nostra veu és escoltada i la tecnologia, que carrega amb trending tòpics i ‘tendències’, dóna una força clau i inèdita als moviments socials.

En aquesta conversa, els presents van tenir el plaer d’escoltar Joan Subirats, doctor en Ciències Econòmiques i Catedràtic de Ciència Política i Investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Subirats, que és un prolífic autor i referent en governança, gestió pública i anàlisi de polítiques públiques, tant com en problemes d’innovació democràtica, Internet i política, va assegurar que l’accés mòbil no només és una eina que ens permet gestionar més ràpidament processos que abans fèiem amb el que ara sembla una lentitud extrema, sinó que a més a més ens planteja si hem de seguir fent-los a la manera tradicional. Aquest fet obre un intens debat en el món de la gestió pública, com podria ser el vot digital per facilitar al ciutadà tot aquest ritual d’acostar-lo al col·legi electoral per validar la seva tria o, a nivell de partit, votacions assembleàries o de tipus intern. Es tracta, diu, de ‘repensar els processos’. En les seves paraules ‘Internet és molt més que una eina; Internet és un nou país’.

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Territori