Innovació

Les dades generades per mòbils poden predir crims

grey_iconDiumenge, 14/08/16, 1:01h

Crime_maps

Estem entrant de ple al món de les dades. L’anomenat Big Data pot proveir-nos de la informació necessària per fer un esbós dels diferents costums socials amb els quals podem arribar a crear perfils de comportament. L’anàlisi de grans paquets de dades anònimes ofereix informació detallada sobre l’usuari i les seves preferències, fet que ens permet, fins i tot, optimitzar sectors econòmics. Un exemple és el sector turístic, al qual Telefónica ja va aportar un estudi del moviment dels turistes que permetia que el sector millorés i adaptés els serveis que ofereixen i en tragués el màxim profit.

El cas és que si l’anàlisi del Big Data pot ajudar l’economia basant-se en comportaments humans, també pot prevenir riscos de la mateixa manera, tant de salut, com socials.

Aquest darrer és el cas del Crime Hot Spots, un minat de dades que permet detectar futures escenes de crim amb una precisió del 70% d’encert. Com? Fent servir les dades que generen els telèfons mòbils.

El sistema actual per avançar-nos a escenes d’aquest tipus es basa en dades d’estadístiques criminals i demografia local però, és clar, aplegar totes aquestes dades és un procés lent, car, i per tant, difícil d’actualitzar. Malgrat tot, aquesta problemàtica queda resolta amb les dades que generen els telèfons mòbils que, tot i que són tractades de manera agregada i anonimitzada, permeten recollir informació clau sobre els seus amos, com ara el sexe, l’edat i, sobretot, la seva localització a temps real.

Havent detectat tots aquests avantatges, un grup d’investigadors, entre els quals s’hi troba Nuria Oliver, directora científica a Telefónica R+D Barcelona, va decidir fer ús de les dades generades per usuaris amb mòbils amb el servei d’O2 de Telefónica, al centre de Londres.

D’entrada, fent servir les estadístiques de criminalitat i demogràfiques d’un període determinat, van preparar un algoritme capaç de predir les taxes de crim d’un següent període de temps d’igual durada. Amb aquest primer intent, l’algoritme aconseguia un 62% d’encert de l’àrea propícia a convertir-se en escenari de crim el mes següent.

En acabat, a aquests resultats hi van afegir les dades generades per mòbils i van refer l’algoritme, augmentant fins a gairebé el 70% el marge d’encert. Encara que es tracti ja d’un percentatge molt alt, l’equip científic assegura que s’ha de refinar el sistema i assegurar l’ús anonimitzat i agregat de les dades abans no oferir-lo a l’ús públic, ja que els assajos es van fer a escala amb una menor quantitat de dades.

El que és més curiós del cas és que els mètodes d’aquest estudi fan pensar tothom en els duts al cinema per la pel·lícula Minority Report, on Tom Cruise castiga els criminals abans no hagin pogut cometre el crim basant-se en la informació que reben els éssers ‘Precognitius’. Lluny de la ficció, són les dades les que prenen aquest rol de previsió dels fets a la realitat actual.

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Innovació