Desenvolupament

Maldita App, PersonalData.IO i Facebook Tracking Exposed, guanyadors del Data Transparency Lab

  • Els projectes rebran 50.000 € per a poder desenvolupar la seva aplicació, totes elles sobre privacitat i transparència de dades
  • El DTL ha rebut en aquesta 5a edició al voltant 50 propostes de 17 països, entre els que han participat per primera vegada Argentina, Colòmbia, Turquia i la República Democràtica del Congo

PersonalData.IO, una eina col·laborativa que vol mostrar els registres de dades en un mapa; Facebook Tracking Exposed, un projecte per a millorar la transparència que hi ha darrere dels algoritmes de Facebook; i Maldita App, una aplicació mòbil per a lluitar contra la desinformació i promoure la transparència a través de la confirmació de fets i tècniques periodístiques, han estat els guanyadors de la 5a edició del Data Transparency Lab (DTL).

El DTL, creat i impulsat per Telefónica, és un projecte que va néixer al Centre de R+D de Barcelona per a investigar sobre la transparència en l’ús de les dades en l’entorn digital. Des de la seva creació, s’han invertit més d’un milió d’euros en noves aplicacions i programes i ja està consolidat com un organisme referent en el seu sector.

Els tres projectes guanyadors d’aquesta edició rebran 50.000 € per a desenvolupar la seva aplicació, relacionada amb la transparència i el tractament de les dades i comptaran, durant sis mesos, amb el suport tècnic de professionals del CDO de Telefónica.

Aquest any s’han rebut una cinquantena de propostes procedents de 17 països. Argentina, Colòmbia, Turquia i República Democràtica del Congo han estat alguns dels països que han participat per primera vegada. Els tres projectes guanyadors procedeixen d’Espanya (Maldita App), Itàlia (Facebook Tracking Exposed) i Suïssa (PersonalData.IO).

En la Conferència han participat experts com Gemma Galdón, fundadora i directora d’Éticas Research & Consulting; María José Rementería, Team Leader del grup Social Link Analytics del Barcelona Supercomputing Center; Pablo Aragón, investigador d’Eurecat i la Universitat Pompeu Fabra; Juan Pablo Bellido, editor del grup Comunica/Innovación Social i Elena Poughia, directora de Dataconomy.

En aquest debat s’ha profunditzat en la importància que té avui en dia la desinformació a les xarxes socials destacant que hi ha plataformes que manipulen els nostres newsfeed amb algoritmes que dels quals es desconeix el funcionament, advertint que, en aquests casos, el perill no és la tecnologia en si, sinó els humans que la desenvolupen.

També en l’esdeveniment s’han presentat els projectes guanyadors de la convocatòria de beques de l’any passat. Entre els més destacats, l’eina que ha desenvolupat la Universitat de Berkeley, per a detectar com les aplicacions comparteixen dades sensibles i que permeten identificar possibles rastrejos de localització i fins i tot pràctiques comercials deslleials. Per la seva part, la Universitat Pompeu Fabra dóna a conèixer la seva eina de classificació de cerca justa, mentrestant que la Universitat de Northeastern va mostrar l’app amb la qual els usuaris poden explorar com les seves dades estan sent agregades per Facebook i els seus partners.

Sobre el DTL

El Data Transparency Lab es va crear el 2014 al centre de R+D de Telefónica a Barcelona i constitueix un dels vèrtexs de la gran aposta de la companyia per la transparència de les dades, la ciberseguretat i l’ètica dins del camp de les noves tecnologies. Sota el paraigua del DTL, gran part dels millors investigadors d’aquesta àrea, des de legisladors a informàtics, han desenvolupat projectes que ajuden a l’usuari a conèixer quina és la seva relació amb les empreses que capten les seves dades. Innovació i talent que se solapen en un projecte que navega a la sintonia de la digitalització que caracteritza a Telefónica, que els últims anys ha transformat més del 60% dels seus processos analògics en digitals.

El programa de beques del DTL permet captar i fomentar el talent de joves estudiants i emprenedors que, des del 2015, s’han beneficiat de prop d’un milió d’euros en ajudes per al desenvolupament de projectes amb el suport tècnic de les professionals del CDO. És ja una llançadora d’idees relacionades amb la transparència de dades i la seguretat, liderada per Chema Alonso, el Chief Data Officer de Telefónica.

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Desenvolupament