Territori

Mig centenar de ciutadans de L’Hospitalet finalitzen dos cursos sobre Big Data impulsats per Fundació Telefónica i l’Ajuntament

  • L’alumnat ha adquirit coneixements i habilitats que li permet incorporar les competències d’una de les especialitzacions tècniques més demandades.
  • El primer curs, “Big Data Visualization”, es va celebrar entre octubre i desembre de 2018; i el segon, “Big Data Processing”, de gener a març de 2019, ambdós a l’Edifici Gornal Activa.

Mig centenar d’hospitalencs, que buscaven feina o volien reinventar-se, s’han format en Big Data gràcies als dos itineraris gratuïts sobre aquesta especialitat. Els cursos, de dos mesos de durada cadascun i que finalitzen aquest mes de març, formen part del programa Conecta Empleo de Fundación Telefónica i han comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat.

L’alumnat ha adquirit els coneixements i habilitats que li permet incorporar les competències del món del Big Data, una de les especialitzacions tècniques més demandades i amb més futur al mercat laboral actual. El primer curs, “Big Data Visualization”, celebrat el 15 d’octubre al 14 de desembre de 2018; i el segon, “Big Data Processing”, del 21 de gener al 7 de març de 2019, s’han desenvolupat a l’Edifici Gornal Activa en horari de matí durant sis hores diàries.

Ambdós itineraris formatius estan orientats a la representació de qualsevol tipus d’informació de forma visual i senzilla i la comprensió de grans volums de dades de forma clara i eficient (“Big Data Visualization”) i l’adquisició de les habilitats necessàries per a capturar i processar grans volums de dades i pre-processar-los per a la seva posterior anàlisi (“Big Data Processing”).

A l’acte oficial de clausura dels cursos han participat Núria Marín, alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat; Joan Cruz, director de Relacions Institucionals de Fundació Telefónica; i Kim Faura, director general de Telefónica a Catalunya.

Des de Fundació Telefónica i l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat s’han mostrat satisfets amb l’itinerari formatiu realitzat i estan convençuts que servirà de pont entre les empreses regionals i la ciutadania hospitalenca participant, alumnat de més de 18 anys que va superar l’ESO.

Núria Marín ha elogiat la iniciativa per a formar en Big Data gent de la ciutat: “És important que tinguem aquest tipus de cursos i sobretot, que treballem conjuntament el sector privat i el públic perquè la ciutadania de L’Hospitalet de Llobregat tingui l’oportunitat de millorar i assoleixi un treball en aquest àmbit”.

En canvi, Joan Cruz ha valorat l’estructura dels cursos: “Gràcies al nostre mapa d’ocupabilitat i a l’ús d’eines de Big Data i matching learning podem plantejar formacions ajustades al que demanden les empreses i, per tant, assegurar més oportunitats als qui participen en els nostres itineraris formatius”.

Per la seva part, Kim Faura, ha destacat la predisposició i implicació mostrada al curs per part dels participants: “Aquestes persones compten, a part de la formació en l’anàlisi de dades, amb idees, curiositat i imaginació; els tres elements que fan de motor i ens permeten millorar contínuament l’experiència que oferim als nostres usuaris”.

Des de la seva creació el 2016, 1.260 participants s’han format o continuen formant-se a Conecta Empleo de Fundació Telefónica i 185.000 a través dels MOOC (a Espanya); el 61% de l’alumnat presencial ja ha trobat feina.

Itineraris digitals especialitzats

Conecta Empleo és una plataforma de formació en competències digitals que suposa una gran oportunitat per a les aliances establertes amb empreses i organitzacions que precisen incorporar a la seva plantilla personal format en tecnologia i desenvolupament web. Per als cursos, els alumnes comptaran amb la col·laboració de les empreses tecnològiques de la regió.

El pla d’estudis consisteix en una formació troncal, centrada en l’arquitectura d’aplicacions web, que inclou el seu disseny i integració web, el desenvolupament de la capa client, coneixements sobre el sistema de gestió de dades MySQL i metodologies àgils. Després de realitzar els cursos específics, l’alumnat rep formació en habilitats per a l’ocupabilitat al llarg de tot l’itinerari formatiu, com el desenvolupament de la intel·ligència emocional, el treball en equip, la marca personal, la recerca de feina 2.0 o com realitzar una entrevista de treball de manera efectiva.

Durant dos mesos de durada, els candidats seleccionats reben també una formació teòrica-pràctica sobre tecnologies i metodologies de programació utilitzades a la indústria i validades per les empreses col·laboradores. La formació compta amb una participació d’experts i referents al sector de la programació.

Com a punt final, l’alumnat repartit en equips desenvoluparà projectes que parteixen de la necessitat real d’una empresa local. Tots els mòduls formatius són presencials i a més a més els alumnes poden seguir formant-se fora de l’aula. Així, el programa treballa en tres àmbits: selecció, formació i incorporació a les empreses i compta amb una plataforma web.

Conecta Empleo de Fundació Telefónica

Fundació Telefónica fa anys que aposta per donar oportunitats als joves amb el fi que estiguin millor preparats per a afrontar el seu futur personal i professional i connectant-los amb la nova realitat del mercat laboral, l’anomenada “Nova Ocupabilitat”: es tracta d’apropar-los a les noves professions del sector tecnològic que s’estiguin definint en el present i que tinguin més demanda en el futur: entre elles, experts en seguretat, Big Data, desenvolupadors de videojocs, apps mòbils, webs…

A través de Conecta Empleo, el programa de formació digital i emprenedoria, Fundació Telefónica busca augmentar les possibilitats de feina tant a Europa com a Llatinoamèrica. A més a més, han creat models d’intervenció adaptats per a persones que viuen en contextos vulnerables. Aquesta iniciativa contribueix al desenvolupament de competències i habilitats digitals, competències transversals i fomenta a més a més, l’emprenedoria perquè aquests aconsegueixin el seu somni i tinguin un millor futur. A més a més, en el marc d’aquesta acció, les empreses juguen un paper fonamental per a definir els continguts que imparteix i perquè els participants puguin realitzar projectes reals o pràctiques laborals en empreses, amb el fi de crear ponts que les apropin a la possible inserció laboral.

A principis de 2019, Fundació Telefónica, a través del seu programa Conecta Empleo, haurà format a un milió de persones a Espanya, Alemanya, Regne Unit, Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Equador, Perú, Uruguai i Mèxic.

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Territori