Innovació

Per què les bateries dels smartphones duren tan poc?

grey_iconDiumenge, 14/08/16, 1:12h

mobils_DEF

Les bateries són, encara avui a 2014, la font més important de queixes dels usuaris de telèfons mòbils, tot i que les raons han canviat amb el temps. Al principi el problema era el terminal, el primer telèfon mòbil (1G) consumia un munt d’energia i les bateries eren tremendament grans. La segona generació de telèfons mòbils (2G) són terminals compactes amb circuits millorats i densitat de bateries (de ions de liti) de llarga vida, amb més d’1-2 setmanes al principi de l’any 2000.

L’augment de la transferència de dades via mòbil, com ara mails, arxius, jocs, cerca a internet, etc., ha empès la indústria de telecomunicacions a desenvolupar el 3G, una xarxa amb més gran capacitat, de 384Kbit/s, davant dels 1Kbit/s que té la xarxa 2G. Però aquestes millores importants també han requerit l’ús de tecnologies més complexes que requereixen més  quantitat d’energia per connectar amb la xarxa mòbil.

L’any 2007 els telèfons mòbils han canviat radicalment en termes d’ús amb l’aparició dels sistemes operatius IOS i Android. Com que el dispositiu té una pantalla amb color més gran i un processador més complexe per fer servir les aplicacions, la vida de la bateria ha decrescut radicalment a un sol dia en molts casos. La popularització d’aplicacions de missatgeria instantània i vídeo-trucades, que obliguen al telèfon a connectar-se amb més freqüència a la xarxa per ser capaç de rebre tots els missatges, obliguen a l’usuari a sacrificar bateria per poder estar permanentment connectat. Investigacions fetes a Telefónica, han descobert que mantenint activades aquest tipus d’apps, es consumeix en alguns casos fins a 10 vegades més bateria.

En aquesta línia, els investigadors de Telefónica estan estudiant com les noves versions d’Android i FirefoxOS poden ser alterades per executar versions més lleugeres de les aplicacions en el telèfon, intentant aïllar la complexitat al núvol de Telefónica, evitant així que aquesta esgoti la vida de la bateria mòbil.

A aquest fet respon Telefónica impulsant dues tasques: adaptant la configuració de la xarxa i adoptant noves tecnologies, tals com la consecució d’una rapidesa més gran en passar de l’estat actiu a l’estat de repòs (3G) i l’afany en el seu impuls al desplegament de 4G/LTE que ha comportat nombroses millores pel que fa a l’ús de la bateria.

La principal característica de 4G que aporta la millora de vida de la bateria es diu DRX – basada en la recepció discontínua que ja feien servir tecnologies anteriors quan el dispositiu es trobava en estat de repòs. La diferència ara és el manteniment de la recepció discontínua amb el dispositiu en estat actiu. En repòs els smartphones no fan servir recursos de ràdio, mentre que en estat connectat sí que els fan servir i el consum de bateria és molt alt a causa de la  comunicació entre el terminal mòbil i la xarxa. Enlloc d’estar contínuament connectat a la xarxa esperant missatges, el telèfon s’ “apaga” certs intervals de temps sense impacte per a l’usuari.

Malgrat tot, les tecnologies de les bateries no progressen tan ràpidament com els microprocessadors, i el focus dels fabricants en aquest moment és el cost de producció més que l’eficiència.

 

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Innovació