Desenvolupament

Telefónica aporta a Espanya l’1,8% del PIB i paga en impostos 22 euros de cada 100

grey_iconDimecres, 07/06/17, 5:24h

La directora general de Planificació, Comptabilitat i Control de Telefónica SA, Laura Abasolo, i la directora d’Ètica Corporativa i Negoci Responsable, Elena Valderrábano, han presentat avui a Madrid l’Informe Integrat de la companyia corresponent a 2016, que recull els paràmetres més rellevants de la seva estratègia a tots els països en els quals opera, així com els reptes per 2017.

Telefónica tria per segon any aquest model d’informe al mercat, que engloba una visió estratègica conjunta i cohesionada entre el financer i el no financer, i permet entendre millor l’ecosistema complet de la companyia.

Elena Valderrábano ha repassat les grans tendències i reptes a les quals la societat en el seu conjunt ha de fer front a curt termini: el creixement demogràfic i la urbanització, l’empoderament del client, la reinvenció del món laboral, l’escassetat de recursos o el canvi climàtic.

En paral·lel, l’explosió de les dades, la velocitat i ubiqüitat de la connectivitat i les millores en l’eficiència de la computació ens porten a un nou paradigma tecnològic que podria fins i tot desencadenar un nou cicle de creixement. Alhora, aquests avenços generen desafiaments socials que cal abordar -Privacitat i seguretat de les dades, possibles desigualtats socials, dilemes ètics, incerteses en l’ocupació … -. I el sector de les Telecomunicacions és al centre d’aquesta revolució com a facilitador de canvis profunds en l’economia i en la societat, principalment lligats a la irrupció de la intel·ligència artificial.

Telefónica ha creat un Panell Assessor de Negoci Responsable, format per experts en diferents camps, l’objectiu és aprofundir en l’impacte de totes aquestes tendències, de manera que la companyia pugui conèixer millor les expectatives de clients, empleats, proveïdors, inversors i societat en general.

 

Aquests reptes, com explica el president de Telefónica, José Mª Álvarez-Pallete, en la introducció de l’Informe Integrat, “poden ser també una oportunitat per fer una societat digital més sostenible si ho fem d’acord amb els nostres valors. Volem donar l’oportunitat als nostres clients de triar els productes i serveis que els ajudin a millorar la seva vida de manera íntegra, transparent i compromesa “.

“El nostre objectiu -afirma Pallete- és posar la tecnologia al servei de les persones donant al client el control de la seva vida digital. En relació amb la desigualtat que poden generar les noves tecnologies, volem promoure i assegurar l’accés a les mateixes, donant als nostres clients, i a la societat en general, l’oportunitat de triar la tecnologia més avançada i els serveis més innovadors de manera segura i de qualitat “.

 

PRINCIPALS  MAGNITUDS EL 2016

 

 • ELS CLIENTS, LA PRIORITAT
 • La prioritat per a Telefónica és que els seus avenços beneficiïn els clients. Per això, la retribució variable de la plantilla va lligada en un 50% als usuaris, amb independència de l’àrea en la qual el professional exerceix la seva tasca.
 • La digitalització dels processos, que va continuar avançant el 2016 i ja arriba al 49% dels processos de la companyia, permet als usuaris interactuar més fàcilment amb Telefónica, canviant sense problemes d’un canal a un altre d’atenció.
 • També el 2016 va néixer LUCA, la unitat especialitzada en Big Data que impulsarà la transformació digital dels clients, permetent a les organitzacions d’accelerar el seu viatge cap al Big Data a través de l’enginyeria de dades i els business insights. Gràcies a les dades generades en els més de 320 milions d’accessos a la xarxa de comunicacions que té Telefónica arreu del món, la companyia pot oferir informació de gran valor a tots els seus clients de sectors com ara el turisme, la distribució o els serveis financers, entre d’altres.
 • I tot plegat sense deixar de banda allò que és bàsic: una connectivitat excel·lent amb la millor xarxa, un tracte honest i una atenció que va més enllà de la resolució de les queixes. Per això, Telefónica no només inverteix en el desplegament de xarxes sinó que desenvolupa solucions innovadores que li permeten portar els beneficis de la societat de la informació a totes les persones, independentment de la seva ubicació, situació econòmica o discapacitat.
 • És per això que el 2016 la companyia va llançar Movistar + 5S, un servei gratuït perquè les persones amb discapacitat sensorial accedeixin a les sèries i pel·lícules de la plataforma de televisió Movistar + a través dels tres sistemes d’accessibilitat: audiodescripció, subtitulació i llengua de signes. Aquest projecte forma part de l’aposta global per ser una companyia plenament accessible. Mostra d’aquesta aposta és la informació sobre les condicions d’accessibilitat dels dispositius mòbils que actualment proporciona Telefónica als clients gràcies a una col·laboració amb Fundació ONCE i els fabricants dels dispositius.
 • Els clients necessiten fer servir els serveis amb confiança, seguretat i tranquil·litat per a tota la seva família. D’aquí el llançament de Dialogando, una plataforma gratuïta que aborda l’ús responsable de les tecnologies en temes com la identitat digital, la privacitat, el ciberbullying, els videojocs, l’educació, la conducció, etc.
 • GENERADOR DE RIQUESA, FEINA I PROGRÉS
 • Telefónica és un dels motors de progrés econòmic més rellevant de les comunitats en les quals hi és present. El 2016 va augmentar la seva contribució al PIB del conjunt dels països on opera a 53.244.000 d’euros, un 0,6% del total de la riquesa generada en el conjunt de tots ells. Als països on més gran és el seu volum de negoci, com a Espanya, aquesta xifra augmenta fins al 1,8%.
 • La companyia potencia l’economia d’aquestes comunitats, tant de forma indirecta com per la capacitat que té la seva activitat de multiplicar riquesa. Així, per cada euro de PIB creat per Telefónica de manera directa el 2016, ha generat 1,14 € addicionals de manera indirecta i induïda com a conseqüència de les despeses i inversions que va fer la companyia. Així l’aportació total al PIB d’aquests països és de 3,5 euros per cada euro que genera.
 • En impostos, Telefónica paga a les hisendes públiques 22 euros de cada 100 que n’ingressa. La contribució tributària total de Telefónica el 2016 va ascendir a 11.365.000 d’euros.
 • Un aspecte fonamental per al progrés de la societat és la creació d’ocupació i Telefónica també es presenta com a un important generador de llocs de treball, com ho demostra el fet que el 2016 creés 1.278.194 llocs de treball (directes, indirectes i induïts) , ja que per cada persona incorporada a la seva plantilla, genera 7 llocs de treball més.
 • El 2016 han treballat amb Telefónica 12.847 proveïdors, amb un volum total adjudicat de 26.063.000 d’euros, dels quals el 82% es va adjudicar a proveïdors locals.
 • A Espanya, Telefónica té 1.856 proveïdors diferents, i el 91% de les compres que realitza les fa a companyies locals.
 • EL MILLOR TALENT

 

 • A l’entorn digital, el concepte d’equip es redefineix: el talent és dins i fora de les companyies. Per això Telefónica dona cada dia més rellevància a l’Intraemprenedoria, a la formació dels seus treballadors, a la flexibilitat i la diversitat; als proveïdors, amb els quals estableix un model de relació d’aliats, i a la innovació oberta.
 • El 2016, la companyia va invertir 39,3 milions d’euros en formació, que van suposar 4,9 milions d’hores, amb un augment de més d’un 25% en la mitjana per treballador. El 2016, Universitas Telefónica, la universitat corporativa, va capacitar en el seu campus de Barcelona a 2.005 executius gràcies als programes presencials de lideratge i estratègia.
 • El Consell d’Administració va definir la diversitat com la principal font de talent, marcant dues prioritats: reduir la bretxa de dones que ocupen llocs de responsabilitat a l’empresa i atreure talent jove -avui, el 20% de la plantilla són menors de 30 anys -. Un Consell de Diversitat, creat el 2016 i composat per directius de primer nivell, s’encarrega d’impulsar les iniciatives necessàries per avançar en aquest àmbit.
 • El 2016, Telefónica va aprovar una nova Política de Sostenibilitat a la Cadena de Subministrament en la qual va incloure aspectes anticorrupció i conflictes d’interès, privacitat i confidencialitat de la informació, etc.- i en va reforçar d’altres com els socials (el tràfic de persones) o mediambientals (residus, substàncies perilloses, consum de materials, etc.) com a criteris mínims que els proveïdors han de complir.
 • Per assegurar el compliment de tot plegat, fins i tot en el segon nivell de la seva cadena de subministrament, la companyia va reforçar les seves auditories anuals amb l’adhesió a la iniciativa sectorial JAC (Joint Audit Cooperation), que va dur a terme 51 auditories a fàbriques (in situ) de proveïdors crítics.
 • La col·laboració amb els proveïdors per convertir-se en veritables aliats es van concretar, per exemple, en projectes d’eficiència energètica i autogeneració d’energies renovables que substitueixen producte per servei, aconseguint-se amb això majors eficiències.
 • 000 emprenedors desenvolupen els seus projectes connectats a través de l’eina digital de Telefónica Open Future, que ha ajudat a accelerar més de 1.500 startups a les seves acadèmies i espais de Crowdworking i ha invertit en més de 700 startups. Amb 85 socis públics i privats, la plataforma ha compromès una inversió per valor de 445 milions d’euros amb els seus aliats.

 

 • El 2016 la despesa total de Telefónica en R+D+I ha estat de 6.568.000 d’euros i un any més ha estat la quarta telco mundial que més inverteix en innovació i la segona a nivell europeu, segons l’informe 2016 EU Industrial R&D Invesment Scoreboard de la Comissió Europea. La companyia va registrar 27 noves sol·licituds de patents.
 • XARXA SOSTENIBLE

 

 • La connectivitat és un dels principals motors de la transformació digital. Més enllà de l’esforç sostingut d’inversió en desplegament de xarxa, a través de la innovació tecnològica i els nous models de negoci, Telefónica desenvolupa solucions de connectivitat assequibles i accessibles per garantir que ningú es queda al marge dels beneficis de la digitalització.
 • Des de 2012, Telefónica ha invertit 38.000 milions d’euros (9.000 només el 2016) en el desenvolupament de les seves xarxes fixes i mòbils, principalment de xarxes ultraràpides i de nova generació, i en la millora de la capacitat i la cobertura, fet que li ha permès augmentar el seu trànsit fins a un 49%.
 • La companyia va duplicar el 2016 l’ús d’electricitat renovable, fins al 44% a nivell global (el 79% a Espanya), accelerant així el compliment dels seus objectius: arribar al 50% el 2020 i el 100% el 2030.
 • L’objectiu de Telefónica és tenir la millor xarxa, que li permeti oferir una connectivitat excel·lent també en termes d’eficiència energètica i carboni.
 • El consum energètic de Telefónica a 2016, a causa sobretot de la Xarxa, va ser de 6.740 GWh, un 2,2% menys que el 2015 tot i l’augment del trànsit d’un 50%. Així, el 2016 va reduir el consum d’energia per trànsit (intensitat energètica) un 34%. Tot això gràcies al Pla d’Eficiència Energètica que va desenvolupar 130 projectes concrets que van generar un estalvi de 22 milions d’euros. A més, va disminuir les seves emissions de CO2 un 26%.
 • En xarxes mòbils va arribar a cotes històriques de cobertura 4G, arribant al 96% a Espanya, 95% al Regne Unit, el 79% a Alemanya, 60% al Brasil i el 49% a Hispanoamèrica. El 2016 els accessos totals van arribar als 350 milions, dels quals 147,2 van correspondre a smartphones, fet que suposa un augment del 17% respecte a 2015, comptant amb una penetració global del 57%. Els clients de LTE pugen a 66.300.000 (1,8 vegades respecte l’any anterior).
 • Pel que fa a les xarxes fixes, el 2016 Telefónica ha arribat a 39 milions de llars amb xarxes de fibra i cable a Espanya, Brasil i Hispanoamèrica i a 9,2 milions de clients de fibra + VDSL. A més, els seus clients de fibra òptica i cable van créixer un 24% respecte 2015 i suposen ja el 43% del total d’accessos de banda ampla fixa. Pel que fa a la televisió de pagament, va aconseguir en l’últim any els 8,3 milions d’accessos.
 • COMPROMESOS AMB L’ECONOMIA CIRCULAR I BAIXA EN CARBONI
 • Telefónica va reduir les seves emissions de CO2 un 26% el 2016 com a part del seu compromís amb el canvi climàtic, i el seu objectiu és disminuir-les un 30% el 2020 per donar suport a l’Acord de París.
 • Amb els seus serveis de IOT i Big Data, Telefónica també va ajudar a empreses i ciutats a evitar emissions i a millorar la gestió dels residus (Smart Waste) i de recursos com l’energia i l’aigua. Així optimitzen el seu consum i milloren aspectes com el trànsit i la qualitat de l’aire.
 • Els serveis de IOT de Telefónica per millorar la mobilitat i l’eficiència energètica dels seus clients li van suposar més de 50 milions d’euros d’ingressos el 2016, i van aconseguir reduir 229.314 tones de CO2.
 • Telefónica va generar el 2016 gairebé 23.507 tones de residus, un 12% menys, dels quals el 94% van ser reciclats. La digitalització del seu sistema de gestió de residus li permetrà reduir encara més el seu impacte ambiental mitjançant plans de minimització de generació de residus, reciclatge i reutilització intern de, principalment, aparells elèctrics i electrònics.
 • El 2016 el 69% dels dispositius usats en les operacions de la companyia i pels seus clients han estat reciclats, i prop del 27%, reutilitzats. L’impuls de l’economia circular comportarà un augment en la reutilització durant els propers anys.
 • Prop del 66% dels residus són cables que s’originen en el procés de transformació de la Xarxa. La seva reutilització no és possible però sí el seu reciclatge, de manera que el 98% són reciclats per empreses especialitzades.
 • Per tal de fomentar un consum responsable entre els clients, Telefónica va portar l’Eco Rating -un segell que indica l’eficiència energètica i la sostenibilitat dels mòbils- a nous països de manera que ja és a Alemanya, Brasil, Xile, Espanya i el Regne Unit, i el repte és estendre-ho a tots els països i a tots els fabricants.
 • L’estratègia i implementació del Negoci Responsable a la Companyia compta amb els reconeixements dels més prestigiosos índexs i analistes de sostenibilitat globals, com Dow Jones Sustainability Index (DJSI), Carbon Disclosure Project (CDP), Sustainalytics, Ethibel, MSCI o FTSE4Good.

Informe TEF

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

 • fb_icon
 • twitter_icon
 • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Desenvolupament