Innovació

Telefónica lidera el camí cap al 5G amb desplegaments en dues ciutats espanyolas

grey_iconDilluns, 22/01/18, 2:03h

Telefónica ha presentat avui el projecte Ciutats Tecnològiques 5G, que li permet liderar el camí cap al 5G a Espanya amb el primer desplegament de capacitats 5G a les ciutats de Segòvia i Talavera de la Reina, en col·laboració amb Nokia i Ericsson.

Telefónica convertirà ambdues ciutats en un laboratori viu durant els propers tres anys (2018-2020) amb propostes pioneres, des de les primeres capacitats de la cinquena generació mòbil fins al desplegament de la nova xarxa 5G i el desenvolupament de casos d’ús que permetran als ciutadans i a les empreses gaudir dels avantatges d’aquesta tecnologia.

En concret, la nova generació mòbil farà possible incrementar la velocitat fins a obtenir pics des d’un fins a 10Gbps (més de tres vegades la velocitat actual de la fibra a la llar) i reduir la latència fins arribar a un mínim d’entre un i cinc mil·lisegons, a més de disposar d’alta capacitat, amb la possibilitat de tenir fins a 100 vegades més dispositius connectats.

D’aquesta manera, els ciutadans de Segòvia i Talavera de la Reina tindran la possibilitat de gaudir de les millores de la xarxa amb prioritat, ja que aquesta es desplegarà a tot del nucli urbà, de manera que ambdues ciutats avançaran cap a la digitalització, amb els avantatges que això implica tant per als seus ciutadans com par al desenvolupament de diversos sectors.

Telefónica compta en el projecte de desplegament de la xarxa 5G en aquestes dues ciutats amb Nokia (Segòvia) i Ericsson (Talavera de la Reina) com a socis tecnològics. Ericsson impulsa l’estandardització del 5G i ja ha consolidat alguns grans contractes que la situen a l’avantguarda de la futura generació mòbil. Així mateix, Nokia, també contribuïdor clau en l’estandardització, disposa d’un portfoli extrem-a-extrem i la tecnologia 5G, basada en l’estàndard de la companyia finlandesa, que serà compatible amb una àmplia gama de futurs dispositius i serveis 5G, posicionant la companyia al capdavant de la comercialització del 5G.

Al llarg del desenvolupament d’aquest pla s’aniran posant a disposició dels ciutadans segovians i talaverans millores successives de les diferents capacitats 5G, algunes de les quals podran gaudir amb els seus dispositius actuals, ja que s’implantaran com a optimitzacions de la xarxa 4G. Dins del pla, la xarxa 5G serà inicialment non stand alone, és a dir, que per funcionar necessitarà com a suport una xarxa 4G, per finalment arribar a ser una xarxa 5G stand alone.

A més, la novetat de començar amb dues ciutats permetrà adaptar els sistemes de Telefónica amb prou temps i planificar de forma òptima el desplegament a la resta de la xarxa nacional.

En paral·lel al desplegament tecnològic, es desenvoluparan casos d’ús 5G amb proves de concepte dels nous serveis, productes, experiències i models de negoci que seran possibles gràcies a aquesta tecnologia i als avantatges d’increment d’ample de banda o disminució de la latència que aporta.

Entre ells, cal destacar el treball amb SEAT i FICOSA en aplicacions de cotxe connectat. Aquestes aplicacions connecten el vehicle amb la infraestructura vial i els ciutadans per a la millora de la seguretat i de la gestió del trànsit.

Serveis turístics amb realitat virtual i augmentada, automatització i digitalització dels processos industrials, massificació de la Internet de les coses, accés fix ràdio en entorns rurals, gestió remota de processos crítics, telemedicina, gaming en mobilitat o control remot de drons són alguns dels possibles casos d’ús que habilita l’arribada del 5G.

A l’acte de presentació d’aquest projecte hi han participat el president de Telefónica España, Luis Miguél Gilpérez; José Antonio López, president d’Ericsson España; Álvaro Sánchez, director del  compte de Telefónica España a Nokia, i Joaquín Mata, director d’Operacions, Xarxa i TI de Telefónica España.

Luis Miguel Gilpérez, president de Telefónica España, ha destacat que “amb Ciutats Tecnològiques 5G, Telefónica converteix en realitat la tecnologia del futur, sempre al servei de les persones. Per fer-ho, desenvoluparem en paral·lel el desplegament tecnològic i els casos d’ús, de forma que posarem les noves tecnologies al servei de les persones, un dels objectius clars de Telefónica”.

José Antonio López, president d’Ericsson España, ha assenyalat que “la tecnologia 5G tindrà un enorme impacte en l’experiència dels usuaris i en la transformació digital de les ciutats i indústries. Ericsson ja treballa amb més de 35 socis al món per desenvolupar casos d’ús que preparen les ciutats  connectades del futur, entre els més importants a Espanya hi ha els relacionats amb el turisme, que hem treballat amb FITUR i que estem demostrant aquests dies. Aquest projecte, en el qual ens complau col·laborar amb  Telefónica i l’Ajuntament de Talavera de la Reina, on el foment del turisme serà un dels protagonistes, demostrarà la contribució al creixement econòmic i els beneficis dels quals els espanyols gaudiran gràcies al 5G.”

Per últim, Álvaro Sánchez, director del compte de Telefónica España a Nokia, ha afirmat que el més rellevant del 5G són “les possibilitats que oferirà a la societat i als diferents sectors de la indústria en la transformació digital, habilitant aquesta diversitat de noves aplicacions, moltes de les quals encara les hem d’imaginar. Projectes com el que avui presenta aquí Telefónica són una magnífica oportunitat per a totes les parts per tal d’avançar en el camí cap a la consolidació de la revolució digital”.

A l’acte hi han estat presents el director general de Telecomunicacions de la Junta de Castella La Manxa, Alipio García Rodríguez; la directora general de Telecomunicacions de la Conselleria de Foment i Medi Ambient de la Junta de Castella i  Lleó, Ma Victoria Seco; el delegat de la Junta de Castella La Manxa a Talavera de la Reina, David Gómez Arroyo; l’alcaldessa de Segòvia, Clara Isabel Luquero de Nicolás, i l’alcalde de Talavera de la Reina, Jaime Ramos Torres.

telefonica 5G

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Innovació