Territori

Tres centres educatius catalans es classifiquen per a la final del concurs ‘Desafío Stem’ de Telefónica

grey_iconDijous, 08/02/18, 2:00h

Una imitació del robot Curiosity dissenyat per la NASA, un prototip que analitza la tècnica marcial del Haidong Gumdo, i un sistema de reg automàtic són els projectes que han propulsat els centres IES Matadepera, IES Badalona i el Col·legi Claret de Barcelona als llocs finalistes del repte STEM de Telefónica.

El “Robot Curiosity”, finalista Advance i ideat a l’Institut d’Educació Secundària Matadepera, és una imitació del  robot dissenyat per la NASA que va passejar per Mart ja fa una colla d’anys. Alimentat per plaques solars, pot funcionar en mode autònom o controlat pel comandament d’una videoconsola, essent capaç d’esquivar obstacles, buscar llum per recarregar les bateries i incorporar un braç robòtic que pot agafar i moure objectes.

“Cloudy cuts” és l’altra proposta catalana finalista a nivell Advance. Proposta de l’Institut d’Educació Secundària Badalona VII, és el desenvolupament d’un prototip capaç d’analitzar la tècnica en l’art marcial Haidong Gumdo o espasa coreana. Mitjançant un arduino incorporat a l’espasa, aquest prototip agafa les mides dels moviments i permet representar-los gràficament per tal d’analitzar-los i millorar-los ràpidament.

En la categoria Junior, “Awematic” és el projecte finalista del Col·legi Claret de Barcelona; un sistema de reg automàtic mitjançant un sensor i un arduino que monitoritzen la humitat de la planta i permeten obrir accés a l’aigua en cas de detectar nivells per sota del llindar seleccionat.

En total, s’han registrat 652 propostes en les quals han treballat més de 3.600 participants, entre professors i alumnes. En aquests moments, després de la primera selecció duta a terme pels mentors, ja hi ha 30 finalistes, corresponent a 10 per cadascuna de les categories: Junior, equips de 3r d’ESO; High, equips de 4t d’ESO, i Advance, equips de Batxillerat i FP.

Durant nou mesos, equips de diferents col·legis de totes les comunitats autònomes han anat creant i desenvolupant projectes sobre Internet de les Coses, Educació Digital, eSalud, Indústria Local, ciberseguretat i d’altres, desenvolupant una solució tecnològica innovadora.

No ha calgut tenir coneixements previs de robòtica i programació per tal de presentar-se perquè els col·legis han tingut a la seva disposició tots els continguts i recursos necessaris en les dues plataformes d’aprenentatge gratuïtes y obertes que Telefónica posa a la seva disposició: ScolarTIC, (www.scolartic.com) per als professors, i STEMbyme (www.stembyme.com) per als alumnes, que en el transcurs del Repte han realitzat més de 130.000 hores formatives.

Per Comunitats Autònomes, Madrid, Barcelona i Andalusia han liderat la participació amb més del 58% dels projectes presentats. Pel que fa als finalistes, Andalusia compta amb set projectes repartits en les tres categories; seguida per Madrid amb cinc; Canàries, Cantàbria, Castella La Manxa i Catalunya amb tres; Astúries i Comunitat Valenciana, amb dos; i Aragó i Múrcia amb un projecte.

Pel que fa a les temàtiques, ha estat força heterogeni, destacant Internet de les coses i Educació digital, així com els projectes que no s’han circumscrit a cap d’elles.

A partir d’ara, el jurat composat per David Cuartielles, cofundador d’Arduino i Professor de tecnologies interactives a la Universitat de Malmö; Yaiza Rubio, analista de seguretat a ElevenPaths, la unitat de ciberseguretat de Telefónica; Héctor Paz, CEO i Cofundador a Imascono; Jesús Fernández-Cid, professor d’Economia i col·laborador de Scolartic; i Carolina Jeux, CEO de Telefónica Educació Digital, té el compromís de triar guanyador i finalista de cadascuna de les categories.

desafiostem1

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Territori