Territori

València accessible des de qualsevol lloc i en qualsevol moment

grey_iconDiumenge, 14/08/16, 12:57h

Aquest és l’objectiu de la plataforma VLCi Smart desenvolupada per Telefónica per a la ciutat de València. La idea és que qualsevol persona tingui tota la informació de la ciutat al seu telèfon mòbil o al seu ordinador. Incidències de trànsit, places d’aparcament lliures, contenidors de reciclatge, transport públic, geolocalització de 3.000 punts d’interès turístic o tràmits administratius municipals són algunes de les opcions a l’abast dels valencians.

Com s’ha dut a terme? Recopilant dades de funcionament i xifres de gestió de 45 serveis municipals diferents. Després de la seva digitalització, les dades s’han integrat a  la plataforma VLCi, una eina informàtica que aglutina tota la informació, la interpreta i la deriva a diferents sistemes de difusió per tal de posar-la a disposició dels ciutadans i de l’ajuntament. Amb tot, València es converteix en la primera ciutat espanyola 100×100 intel·ligent.

La plataforma VLCi fa possible una ciutat més sostenible des del punt de vista econòmic i més accessible per als seus habitants, millorant la seva qualitat de vida gràcies a la integració de la tecnologia als serveis públics. VLCi facilita la millora del trànsit gràcies als 3.900 sensors d’intensitat circulatòria distribuïts per l’urbs i controlats pel Centre Integral de Gestió de Trànsit.

Són també exemples de les bondats d’aquesta tecnologia l’optimització de la rapidesa de resposta dels cossos de seguretat a través dels localitzadors de la Policia Local, o que els sensors de detecció d’incendis forestals instal·lats a l’Albufera alertin als bombers de qualsevol foc ajudant a controlar el cremat de palla d’arròs. En l’àrea de la salut i el medi ambient, VLCi integra mapes interactius de contaminació i de nivells de pol·len que permeten prendre mesures preventives a la població al·lèrgica o que pateix malalties respiratòries. A nivell pressupostari, facilita l’estalvi en energies gràcies als reguladors d’enllumenat que estan instal·lats al 70% de les faroles de la ciutat o l’estalvi de recursos hídrics amb risc per control remot.

A més, permet a l’ajuntament una gestió online integral. El consistori, doncs, passa a eliminar el paper de tots els tràmits municipals i podrà gestionar al voltant de 7 milions d’expedients electrònics, convertint-se en el primer ajuntament “sense papers” d’Espanya, amb un estalvi de 140.000 euros anuals.

Amb aquest pas com a Smart City, València obre les portes a una innovació oberta a tothom, ja que els principals actors del sistema local d’R+D+i com ara les universitats, centres d’investigació, associacions empresarials, Port o Cambra, entre altres, tenen accés lliure a aquesta tecnologia de Telefónica. Emprenedors i desenvolupadors informàtics valencians ja poden accedir a la base de dades de VLCi per dissenyar aplicacions encaminades a millorar els serveis públics i municipals.

T'HA RESULTAT INTERESSANT? COMPARTEIX-HO EN

  • fb_icon
  • twitter_icon
  • linkdin_icon
icon_3Veure altres publicacions de Territori